SZM/Felfedező * Úgy tűnik, Amerikában is van hálapénz, csak máshogy. A New York Times terjedelmes cikket közöl a Bostoni Egyetem endokrinológusáról, aki dollármilliárdos üzletágat épített fel a D-vitamin népszerűsítésével

photo_unitedcallcenter

. Dr. Michael Holick szenvedélye a D-vitamin iránt évtizedek óta ismert. A tényfeltáró cikk szerint dollárszázezreket tett zsebre azoktól a cégektől, amelyek a legnagyobb hasznot húzták a D-vitamin bizniszből: gyógyszeripari vállalatoktól, laboratóriumoktól és persze a szolárium-ipar képviselőitől.

2017-ben az Egyesült Államokban 936 millió dollárért adtak el D-vitamint tartalmazó étrendkiegészítőket és egyéb készítményeket. Ez kilencszeres növekedést jelent az egy évtizeddel korábbi számokhoz képest.

Az étkezés során viszonylag kevés D-vitaminhoz jut a szervezetünk, ezért nem baj, ha étrend-kiegészítőkkel pótoljuk, és persze amikor süt a nap, nem árt naponta fél órát a nem túl erős fényben tartózkodni, mert az is nagyon fontos vitaminforrás. Dr. Holick viszont egy dollármilliárdos üzletágat lendített fel a D-vitaminra felfűzve, és a jelek szerint az orvosi megfontolás mellett erre egyéb, szakmailag erősen támadható indoka is volt.

Eredeti cikk a The New York Times-ban: