Idén, 2015 novemberében Módos Péter (és az Európai Utas Alapítvány) szervezésében néhány  író – Ferdinandy György, Vári Fábián László és Száraz Miklós György – Kárpátalján járt. Az első író-olvasó találkozó a beregszászi főiskolán volt, másnap pedig Ungváron, az egyetemen. Utána irány (az igazi ) Ukrajna, vagyis fel a Kárpátokba, és ki a Vereckei-hágón. Az úti cél a hajdani Halics, másképpen Gácsország, azaz Galícia fővárosa, Lviv (lengyelül: Lvóv, németül: Lemberg, latinul: Leopolis, réges-régen magyarul: Ilyvó), ahol egy Budapestet bemutató vándor fotókiállítás megnyitása zajlott.

A kiállítás tematikája: Budapest, a Duna és a hidak városa. A történészek szakmai szövegeit Száraz Miklós György esszészövegei oldják, a kiállítás Strasbourgban nyílt meg három-négy éve, és járt – egyebek közt – Madridban, Belgrádban, Rómában, Nápolyban, Milánóban. Ezúttal a lembergi régi Lőportorony kiállítótermébe vándorolt el.

Képcsokrunk fotói Lembergben, az oroszlánok – valamint lengyelek, németek, örmények, szerbek, zsidók, magyarok, litvános és persze ukránok – városában készültek.

IMG_0929

11

7

4

IMG_0873