Magyar Evezős Szövetség * Az evezősmozgás, mint bármilyen vízi közlekedésre alkalmas eszköz emberi erővel történő hajtása, szinte egyidős az emberiség történetével. Íme az evezést bemutató oktatófilm, a sportágfejlesztési program része.

A táplálékszerzésért folytatott mindennapos küzdelemben a természetes folyó- vagy állóvizek eleinte akadályt jelentettek, amit először természet adta segítséggel (pl. úszó farönk), később különböző anyagokból készített járművekkel (pl. kivájt farönkkel, tutajjal, papirusz- vagy nádkötegekből összeerősített hajóval) küzdöttek le.

Az emberi elme és az eszközkészítés fejlődése megmutatkozott a lapát használatában, a hajók formájának, felépítésének és anyagának változásában. A technikai tökéletesítés, a részletek finomítása, merész ötletek kipróbálása, új építőanyagok felhasználása napjainkban is tart, de az evezés lényege örök – cél továbbra is a hajó pusztán emberi izomerővel való hajtása! Ám ma már nem elsősorban létfenntartó szerepe van, hanem az egyik legegészségesebb sportággá „szelídült”.

(forrás: MESZ)