ELHERDÁLT ÖRÖKSÉGÜNK * “Nincs már se égen se földön, csak a remény, hogy visszatér…” Szeretnénk  bemutatni a Magyarország területén található elhagyatott, pusztulásra ítélt kastélyokat, műemlékeket; örökségünket.

Szöveg, fotó: Elherdált örökségünk blog; muemlekem.hu

Forster-Degenfeld-Schonburg-kastély – Ács

fotó_elherdalt_oroksegunk

Római katolikus kápolna – Szedres, Apáti-puszta. A gyönyörűen felújított Lovas Udvarház bejáratával pontosan szemben található a kápolna.  A kápolnától ÉK-re a feltehetően a 19. század közepén klasszicista stílusban épült Fiáth kastély, tőle D-re a kis-kastély és egyéb melléképületek. A területen állnak még az egykori majorság épületei.

Istállókastély – Gödöllő-Babatpuszta

foto_elherdalt_oroksegunk

Babatvölgy 1976-ban került a Gödöllői Agrártudományi Egyetem fennhatósága alá, amikor a GATE Vadbiológiai Oktató és Kutató Állomásának lett kísérleti területe. A mintegy 3,000 hektár vadgazdálkodásra alkalmas területen vadásztatás folyt és a kísérleti állatok is kerültek elhelyezésre. A Vadbiológiai Állomás 1994-ig működött Babatvölgy területén. A terület és a kastély tulajdonosa ma is a gödöllői egyetem, már 2015 óta gondolkodnak (!) a kastély esetleges megmentésén, az ehhez szükséges pénz előteremtésének lehetőségét kutatják. VÉDETT MŰEMLÉK!

Eitner Kastély – Salomvár

foto_elherdalt_oroksegunk

Salomvár község határában terült el a 2000 holdas Eitner uradalom. A gazdaság központja a községtől 2,5 km-re lévő Kurta majorban volt. Gondozott, óriási park közepén állt a kastély, körülötte tisztes távolban épültek fel az istállók, pajták, magtárak, cselédházak. 1945-ben 28 család élt a majorban. Sajnos az önkormányzat nem tudja megvédeni a magántulajdonban lévő, a hatvanas években még úttörőtáborként is működő patinás épületet. Ősi parkjával együtt, gondozatlanul pusztul.

 Jankovich Kúria – Dunaszekcső

foto_elherdalt_oroksegunk

Mikor már azt gondolnánk, hogy ennyi idő után nem tudnak meglepni bennünket és nincsen felháborítóbb egy nyílt terepen lévő romos, életveszélyes épületnél, akkor kiderül, hogy bizony ezt is lehet fokozni. Például akkor, ha általános iskolaként működik. Nem minősítenénk a dolgot, csak annyit kérünk, a fotókat végignézve, tegye fel a kezét az, aki teljesen nyugodt lenne abban a tudatban, hogy a gyereke napi szinten sétálgat, játszik, beszélget védősisak nélkül szélviharban egy ilyen állapotban lévő homlokzat előtt. VÉDETT MŰEMLÉK!

Ürményi-kastély és mauzóleum – Vál

foto_elherdalt_oroksegunk

Az 1780 és 1800 között, Ürményi József parancsára, épült Ürményi-kastély Vál község egyik legismertebb nevezetessége. 1878-ban a család eladta Váli birtokát és kastélyát, melyet Dreher Antal vásárolt meg. Később Dreher Jenő tulajdonába került. A háború alatt német katonai szálláshely, majd hadi kórház volt. A kastélyt az 1950-es évektől könyvtárnak és oktatási célra is használták. 1961-ben mezőgazdasági szakiskola nyílt falai között. Az egykoron az Ürményi család tulajdonát képező copf stílusú kastély ma romos és nem használják. VÉDETT MŰEMLÉK!

Festetics Kastély – Tolna

foto_elherdalt_oroksegunk

Rokokó stílusban a 18. század második felében építették fel. A korábban a gróf Wallis család, azután a gróf Apponyi család tulajdonában lévő tolnai uradalmat 1742-ben szerezte meg gróf Festetics József. Ezt követően építtették fel a kastélyt, amely az 1844-es esztendőben tűzvész áldozata lett, ezért meg kellett újíttatni. Az épület teteje hullámos, az utcafronton a lábazat javításra szorul. Az elé telepített transzformátorok pedig… A kastély VÉDETT MŰEMLÉK!

Inkey Kastély – Miszla

foto_elherdalt_oroksegunk

A Miszlához tartozó Bikád-pusztán még éppen fellelhető valami az Inkey kastélyból.  Az államosítás óta nem volt méltó gazdája,  pusztulását az tette véglegessé, amikor az 1990-es években,  a még viszonylag jó állapotú kastély, tisztázatlan körülmények közt leégett. A műemlékjegyzékből törölték, egyre több részét le is bontják, mivel egy fiatal házaspár vette meg, akik szerint a magas belterek nem praktikusak, így inkább a kastély bontott tégláiból építik fel saját otthonukat, közvetlenül a halálra ítélt (egykori) kastély mellett. Az egykori kastély kertje “helyi jelentőségű”, bár a jelenlegi állapotok ezt egyáltalán nem tükrözik.

foto_elherdalt_oroksegunk

Egyetlen kastély, 25.000 társtulajdonos

foto_elherdalt_oroksegunk

2018 márciusában megvalósult a világ talán legnagyobb mentőakciója. 115 ország internet-felhasználója, összesen 25.000 ember közösen vásárolta meg La Mothe-Chandeniers elhagyatott kastélyát, amelyet már lassan újra visszavett a természet. A tulajdonos 500.000 eurót kért a kastélyért, ám az internetezők néhány hét alatt 1,6 millió eurót ajánlottak fel összesen. Az adományozók átlagéletkora 35 év, így ez a siker annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nagyon is kötődnek az épített örökséghez, illetve, hogy egy kicsit mindenki szeretne kastély tulajdonos lenni.

foto_elherdalt_oroksegunk