Uhh… Ez épp olyan, mint Húsvétkor… A leány borzongva gondol a nagyszülőknél töltött tavaszébresztő vigadozásokra, amikor vízbehányó hétfőn minden valamirevaló fehérnépet korán reggel felöltöztettek, hogy úgy várja a legényeket. (részlet: HJB: Anyádat! c. regényből)

A legdíszesebb ruhájukat vették elő, amit csak jeles alkalmakra tartogattak; a nyakon öntést is ki kellett érdemelni. A hagyományőrző fiúk már előző este tojásokat szereztek, keresztanyjuk bőséges lakomával vendégelte őket, a nagyobbak bort is kóstolhattak. Azután az ifjak felkerekedtek, és a levetett héjakat a nem-szeretem leányzó ablaka alá szórták, hadd gyakorolja kicsit a söprögetést.

Keléses ne légy, Bolhásos ne légy, Esztendőre frissebb légy! Bőgte az oroszlánkórus a népi rigmust, és az idősebb asszonyok büszkén méregették eladósorba került magzatjaikat. Cicukám, ennyit igazán ki lehet bírni… Anyuka gondosan terelgette a rakoncátlant, apuka pödörintett a bajszán, már vagy két éve bekészítették a hozományt, amiért odaadnák kérőjének az aranytojást tojó tyúkocskát.

        Kellemesebb, mint a korbácsolás… Ragyogott az eladósorba került kisasszony. Végre csak vele foglalkoztak, s látta, hogy a leg-hagyományőrzőbb kisfiúcska kezében ott készülődik a kilenc vesszőből font siba. Neked fontam, fiam… Mondta neki a nagyapja, és ő is sodort egyet a férfiasságán. Oldalvást a fiára nézett, aki kicsi korában, amikor még együtt fonták a hutyorót, éppen olyan volt, mint most az unokája.

A vastagabb végét késsel bevágod, végighasítod a szárat, és kiszeded a lágy belsejét. A szálakkal egymáshoz erősíted, a végére nagy bunkó csomót szoktunk kötni… Mesterséget tanított akkor az öreg, gonddal, örök életre szóló praktikát. Kilenc szálnál kevesebbet nem érdemes összefonni; attól lesz hajlékony a leány, meglásd!

A kisgyerek bátorításnak vette a mesét, a kezén próbálgatta, a levegőben suhogtatta a pálcát, pillanatra sem lankadt a figyelme, hiszen élete első, de nem utolsó férfias aktusához készülődött. Ügyeskedve lábujjhegyre állt, és a pálcával önfeledten püfölni kezdte a szomszédasszony farát.

(…)